Lonjsko polje

Tokrat je bila super vremenska napoved in po premisleku sva se odločila, da obiščeva Lonjsko polje. Vendar vse ni potekalo po načrtu. Takoj zjutraj naju je pričakalo presenečenje.

Po krajših težavah so prispele nove, saj je bila vso pot močna megla in se je prav zaradi nje zgodila huda prometna nesreča na Zagrebški avtocesti, kar nama je vzelo dodatne slabe tri ure saj sva prispela ob osmi uri nesreča pa se je zgodila le dobre pol ure pred tem.

In končno, ko prideva na Lonjsko polje s štiriurno zamudo je še vedno gosta megla in po tehtnem premisleku se odločiva, da kajaki žal ostanejo na strehi. Se pa vseeno sprehodiva in zapeljeva prav po celotnem parku, kar nama je vzelo ves čas kar ga je še ostalo.

Skratka gibanje je dovoljeno po celotnem parku, vendar v sezoni pobirajo vstopnino v park v višini 40 kun. Prijazen “vodič” v Čigoću nama je razložil kako nenavadno nizek je vodostaj rek in hitro sva ugotovila, da smo gorenjci vsako leto bolj škrti in da jim niti vode ne pošljemo iz Bohinja.

Na karti nama je tudi razložil kje nama priporoča ob prihodnjem obisku vstop v reko lonjo.

Po napornem dnevu sva se odpravila nazaj do Zagreba, kjer sva si privoščila malo razvajanja, v sobi z jacuzijem, ki je imela akcijsko ceno.

YouTube slika preogleda

Pretekli teden pa sem imel pot v Beograd. Časa za kajak ni bilo smo se pa vstavili v Paliću, kjer je čudovito jezero vendar primerno bolj za kolesarje in sprehajalce.

Nato je sledila pot do Beograda. Sotočje Save in Donave me je vabilo, a je ostalo neosvojeno…

Upam, da bo zima imela kakšen topel sončen dan in nas zvabila na vodo. V planu imam eno dvodnevno veslanje po “divjini” in iščem še kakšnega kandidata?

 • Share/Bookmark

Tags: , ,

3 odgovorov to “Lonjsko polje”

 1. janez komentira:

  Oj, spet jaz..tole zgleda zelo zanimivo.Ali si mislil veslati le po glavni strugi Save, ali pa je se je možno prebijati skozi stranske močvirne okljuke?

  Še to mogoče smešno in popolnoma nevedno ampak vseeno…je kdo omenjal kake mine…veslal sem namreč (sicer daleč od tu vstran) to je v Podravini blizu Belega Manastirja (Belišče) in tam bog ne daj, da se izkrcaš na severni obali Drave, ker je minsko polje.

 2. racman komentira:

  Pozdravljen,
  veslati sem želel po Lonji…in ni problema – so naravne ovire kot so podrta drevesa in podobno vendar zaradi tega je le še bolj zanimivo. Glede min ni problema – jih 100% ni nikjer na Lonjskem polju. Mi je pa čuvaj razložil, kje je najlepši del in primeren vstop.Za prihodnjič vem vse le vreme moram imeti.

  Tokrat je bil izredno nizek vodostaj in je bila voda le v strugi stare Lonje, načeloma pa bi moralo biti v tem času celotno polje poplavljeno.

  V kratkem imam v planu reko Odro in tudi tam ni nobenega problema z minami…bi pa bilo zanimivo izvedeti, kateri konci so problematični :)

 3. janez komentira:

  Ojla, hvala za odgovore…zdaj bom spremljal tvoje nadaljnje dogodivščine.
  Včeš mi je predvsem tak odprt, raziskovalni (in ne toliko tehnični ali športni) pristop k veslanju.
  Lepa veslanja in super posnetke še naprej. LP janez

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !