S kajakom po Savi Bohinjki

Tokrat sem se odpravil iz Bohinjskega jezera po Savi Bohinjki vse do HE soteska.

Vode izpod Komne, ki padajo v zeleno podslapje slapa Savice, ustvarjajo pravi rojstni kraj bohinjke. Po kratkem toku vode Savice, ki izgine v Bohinjskego jezero, kjer se izliva kot Jezernica in se že čez nekaj deset metrov združi s tokom Mostnice,  se rodi Sava Bohinjka.

Dan sva začela že zjutraj, ko je bila megla še nad jezerom, a končala ko je sonce še močno sijalo nad nama.

In v torek je bil vodostaj zelo zelo nizek, kar je bilo potrebno izkoristiti za varno plovbo po reki. Sicer Sava Bohinjka skriva kar nekaj pasti in se priporoča spust s kajakom za divje vode ali raftom, sem tokrat po več nasvetih izkoristil dan in se spustil tudi po vseh brzicah, ki jih nudi reka, kjer se je Cruiser zopet s svojim lastnostmi izkazal za odlično izbiro.

Sicer je v zgornjem delu na nekaj koncih zadeva kar zapletena saj je med skalami reka zelo ozka in tvori močan tok in sem že dvomil ali iti ali ne.

Veslala sva vse do HE Soteska, za katero res ne vem, če mora uničevati to prekrasno dolino, pa čeprav letno ustvari 4,2 miljona kWh električne energije. Res, da so jo zgradili leta 1979 (obnovili 1998), ko so mislili, da lahko z naravo delajo kar želijo!?

Tu pa sta še dva amaterska videa / moram nujno po eno vodoodporno kamerco…

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark

Tags: , , ,

5 odgovorov to “S kajakom po Savi Bohinjki”

 1. pisanjebesedil komentira:

  Super fotke, spet me ima, da bi si omislil kaksno malo boljso igracko za take zadeve.

 2. Nick komentira:

  ti štroma ne kuriš sploh?

 3. racman komentira:

  @nick
  kurim ga ravno ne ga pa porabljam ;)
  Ne bom načenjal debate o vsem tem kaj ljudje uničimo za lastne kratkoročne dobrine…enkrat se zapelji ob Muri na Avstrijski strani pa boš videl kaj so naredili za “štrom”…ali pa vprašaj prebivalce okoli jedrske elektrarne v Fukušimi…kaj si mislijo o nas porabnikih :)
  Kar naravi vzamemo nam nekoč narava vzame nazaj!

 4. [...] je 940 km dolga reka  in ima v  Sloveniji dva izvira / Savo Dolinko in Savo Bohinjko. Midva sva jo preveslala le 9,5 km oziroma bolje rečeno, da naju je reka nosila 9,5 [...]

 5. [...] letom dni sem šel po zgornjem delu Save Bohinjke in pretekli teden je prišel čas da odveslam še spodnji [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !